13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΈνα ακόμα ορόσημο σημείωσε η Elbit Systems με την άφιξη των πρώτων...

Ένα ακόμα ορόσημο σημείωσε η Elbit Systems με την άφιξη των πρώτων Μ-346 στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ

Τα δύο πρώτα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Άμυνας, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εκπρόσωποι του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας

Καλαμάτα, Ελλάδα, 17Μάϊου, 2023 – Μία ιδιαίτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στοΔιεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότωνστην120 ΠΕΑ Καλαμάτας, όπου εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Άμυνας, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και της ElbitSystems, υποδέχτηκαν τα δύο πρώτα Μ-346, τα σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που θα αναλάβουν την εκπαίδευση και εξοικείωση της νέας γενιάς των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίαςστις απαιτήσεις των σύγχρονων μαχητικώνjet.

Στην120 ΠΕΑ Καλαμάτας παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (I) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς,o Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου ‘Άμυνας του Ισραήλ, Ταξίαρχος ε.α.YairKulas (ΓιάϊρΚουλάς), ο Αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχιστράτηγος TomerBar (Τόμερ Μπαρ), ο κ. Ran Kril (ΡανΚριλ), ΕκτελεστικόςΑντιπροέδρος, International Marketing &Business Development, και ο κ. Yoram Shmuely (ΓιόραμΣμουέλι), Γενικός Διευθυντής για τον τομέα Aerospace της Elbit Systems.Το παρόν έδωσαν επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Νόαμ Κάτς, η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. ΠατρίτσιαΦαλσινέλι (PatriziaFalcinelli), αλλά και εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωποι της ιταλικής κατασκευάστριας εταιρείας των Μ-346 “Leonardo” και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Τα δύο M-346 είναι τα πρώτα από τα 10 αεροσκάφη που αναμένονται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ τουΕλληνικού  και του Ισραηλινού Υπουργείου ΆμυναςμετηνElbit Systems να έχει αναλάβει τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένα εικονικά ηλεκτρονικά συστήματα της Elbit Systems που προσομοιώνουν σενάρια μάχης και πτήσης, προκειμένου να φέρουν την εκπαιδευτική εμπειρία των πιλότων στο υψηλότερο επίπεδο, αφού πρόκειται να καταγράψουν χιλιάδες ώρες πτήσεις ετησίως.

Με κατασκευάστρια εταιρεία την ιταλικήLeonardo, το M-346 είναι ένα διθέσιο δικινητήριο αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει πλήρως ψηφιακό χειριστήριο και συστήματαπτήσης. Επιπλέον είναι εξοπλισμένο με σύστημα ελέγχου fly-by-wire και τοπεριβάλλον χρήστη (Interface) διαθέτειHead-UpDisplays (HUD). Στα συστήματα εκπαίδευσης υπάρχει ενσωματωμένη τεχνολογία επί του αεροσκάφους που προσομοιώνει την τακτική εκπαίδευση και ολοκληρώνεται από το σύστημα εκπαίδευσης εδάφους, το οποίο βελτιστοποιεί τη διαχείριση,τόσο του στόλου, όσο και του προσομοιωτή. Ο χειρισμός του M-346 είναι παρόμοιος με αυτόν των πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, στοχεύοντας έτσι στην μεγιστοποίηση της πτητικής εκπαίδευσης των πιλότων.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων το 2021, το έργο βρίσκεται μπροστά σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, επαινέθηκε από τα Υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ. Σε πρόσφατη μάλισταεπίσκεψη στην Ελλάδα, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, κ.YoavGallant(ΓιόαβΓκαλάντ) επαίνεσε το έργο, τονίζοντας ότι «Το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των αυξανόμενων αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».

Το μεγαλύτερο μέρος του στόλουτων αεροσκαφών Τ-6 βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, και ταυτόχρονα, κομβική προσθήκη αποτελεί το Κέντρο Ανεφοδιασμού (LogisticsCenter) που εγκαταστάθηκε στην αεροπορική βάση για να προσφέρει διαρκή τεχνική υποστήριξη για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Επιπλέον, το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο έχει ολοκληρωθεί και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να εγκατασταθούν και οι προηγμένοι προσομοιωτές πτήσης, αλλά και συστήματα ελέγχου και επικοινωνίας εδάφους και στόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηElbitSystemsδιαθέτει εκτενή εμπειρία στα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαίδευσης πιλότων πολεμικής αεροπορίας, αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο και σε διάφορα επίπεδα. Επιπλέον, το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε στην Elbit Systems τη διαχείριση δύο πρόσθετων εκπαιδευτικών στόλων για την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF): τον βασικό εκπαιδευτικό στόλο των Τexan Τ-6 και τον στόλο προηγμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346. Tο Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ ανέθεσε επίσης στην ElbitSystems την παράδοση, λειτουργία και συντήρηση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης Air Tractorτου Ισραήλ. Το 2016 η Affinity, της Elbit SystemsJV, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια, λειτουργία και συντήρηση των στόλων Phenom 100, Beechcraft T-6 και GROB G-120TP, για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορίατου Ηνωμένου Βασιλείου. Μέσα από τα έργα αυτά λοιπόν, ηElbit Systems λειτουργεί συνολικά περισσότερα από 170 αεροσκάφη παγκοσμίως.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Νικος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε κατά την ομιλία του: «Το νέο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων είναι αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών του ελληνικού Κράτους, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την εκπαίδευση των νέων πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η ισραηλινή πλευρά και “ElbitSystems” προσέφεραν την πάρα πολύ προσαρμοστική και κατανοητή προσέγγιση στον τομέα της πτητικής εκπαίδευσης. Η φιλοδοξία μας είναι ότι το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων θα παρέχει βασική, προχωρημένη και λειτουργική πτητική εκπαίδευση σε όλους τους ιπτάμενους και τους ανθυποσμηναγούς για μία περίοδο 22 ετών χρησιμοποιώντας Τ-6 και Μ-346 αεροσκάφη. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό θα φέρει έσοδα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και διεθνές κύρος στο εκπαιδευτικό κέντρο αφού το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων αποτελεί όντως την μεγαλύτερη συμφωνία και το πιο στρατηγικό έργο στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έως σήμερα».

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Ταξίαρχος ε.α. YairKulas (ΓιάϊρΚουλάς), σημείωσε: «Ευχαριστούμε τους ομολόγους μας στο Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη συνεχή αμυντική και βιομηχανική μας συνεργασία και για την εμπιστοσύνη τους στις βιομηχανίες άμυνας του Ισραήλ. Η σημερινή περίστασηθέτει ένα σημαντικό ορόσημο για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν την εκδήλωση μαζί με τους στενούς μας συνεργάτες».

ΟΑρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σημείωσε: «Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120ΠΕΑ Καλαμάτας, με την ολοκαίνουργια υποδομή του, τους υπερσύγχρονους προσομοιωτές πτήσης, τον στόλο εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6A και τα δύο πρώτα από τα δέκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346, θα προσφέρει στους πιλότους μας και τους πιλότους των συμμάχωνκαι των φίλων μας θεωρητική και εν πτήσει εκπαίδευση που θα επιτρέψει την ομαλή μετάβασή τους στις πτέρυγες μάχης τους.(…) Αυτό το έργο υπογραμμίζει ουσιαστικά την άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, που μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, στην κοινή μας γειτονιά, την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.Είναι τέτοια de facto πολυμερή σχέδια συνεργασίας που αναζητούμε, και αυτά είναι τα αμοιβαία οφέλη που θέλουμε να επιτύχουμε όχι μόνο για τους εταίρους μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή!Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή επίτευξη του σημερινού πολύ σημαντικού ορόσημου, ενώ είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το λαμπρό κοινό εκπαιδευτικό μέλλον της Πολεμικής μας Αεροπορίας!».

ΟΑρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς δήλωσε: «Στη νέα εποχή, που η ζήτηση για παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορικής εκπαίδευσης αυξάνεται συνεχώς παγκοσμίως, η ίδρυση του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεωνθα προσφέρει αναμφίβολα τεράστιες δυνατότητες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας τον ρόλο της στη διεθνή στρατιωτική αεροπορία και τοποθετώντας την μεταξύ των ελίτ της στρατιωτικής αεροπορίας. Το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος που καλωσορίζουμε σήμερα και το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, αποτελούν σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού της αεροπορικής εκπαίδευσης, που αποτελεί τη βάση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, τα προαναφερθέντα καταδεικνύουν αφενός τη δέσμευσή μας, μέσω του τρίπτυχου «Πρωτοπορία – Καινοτομία – Όραμα», στον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε όλους τους τομείς, και αφετέρου την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, προσφέροντας στην παγκόσμια κοινότητα ευκαιρία για σύγχρονη, αποτελεσματική και ελκυστική αεροπορική εκπαίδευση. Φιλοδοξούμε να παρέχουμε στους αεροπόρους μας, στον αέρα και στο έδαφος, επαρκή αεροπορική εκπαίδευση και επαγγελματική εξειδίκευση σε σύγχρονα συστήματα αεροσκαφών και προσομοιωτές, παράγοντας ποιοτικούς πολεμιστές που θα εξασφαλίσουν μια ήπια μετάβαση στην επόμενη γενιά αεροσκαφών, αφομοιώνοντας αβίαστα και άμεσα τη νέα τεχνολογία και εναέρια κουλτούρα. Βιώσιμος στόχος είναι η διασφάλιση αποτελεσματικής αποτροπής και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, καθώς και η διασφάλιση της εθνικής μας στρατηγικής και της κυριαρχίας μας, αλλά και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων».

Ο κ. Yoram Shmuely (ΓιόραμΣμουέλι), Γενικός Διευθυντής για τον τομέα Aerospace της Elbit Systems, ανέφερε: «Είμαστε περήφανοι που παρέχουμε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κορυφαία εκπαιδευτικά κέντρα και δυνατότητες. Η προσγείωση των δύο πρώτων αεροπλάνων στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα αποτελεί σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την ElbitSystems, αλλά και για την αυξανόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας».

Σχετικά με την ElbitSystems

HElbitSystemsLtd. αποτελεί μια διεθνή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας και εμπορικής φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Εταιρεία, η οποία περιλαμβάνει την ElbitSystems και τις θυγατρικές της, δραστηριοποιείται στους τομείς της αεροδιαστημικής, σε συστήματα ξηράς και ναυτικού, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνώρισης (“C4ISR”), μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών, προηγμένων ηλεκτρο-οπτικών , ηλεκτρο-οπτικών διαστημικών συστημάτων, σουίτες EW, συστήματα νοημοσύνης σήματος, συνδέσμους δεδομένων και συστήματα επικοινωνιών, ραδιόφωνα, συστήματα και πυρομαχικά που βασίζονται στον κυβερνοχώρο. Η Εταιρεία επικεντρώνεται επίσης στην αναβάθμιση των υφιστάμενων πλατφορμών, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την άμυνα, την εγχώρια ασφάλεια και τις εμπορικές εφαρμογές και την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων εκπαίδευσης και προσομοίωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://elbitsystems.com/ , αλλά και τα κανάλια της εταιρείας στο Twitter , το Facebook, το YouTube και το LinkedIn.