13.3 C
Athens
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με Παναγιωτόπουλο – Δένδια για τις νέες απειλές...

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με Παναγιωτόπουλο – Δένδια για τις νέες απειλές της Τουρκίας

Σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος τής σύσκεψης αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

«Όσον αφορά το περιεχόμενο, σας παραπέμπουμε στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR», προσθέτουν.

Οι πληροφορίες μιλάνε για πλήρη ενημέρωση από τον Ν. Παναγιωτόπουλο και Ν. Δένδια στον πρωθυπουργό για όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή και με βάση τις δηλώσεις που έρχονται από την Τουρκία έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία για τα σχέδια της Τουρκίας και στη σύσκεψη συζητήθηκε η στρατηγική που πρέπει να χαραχτεί από την κυβέρνηση και ειδικά σε ένα νέο μεταναστευτικό κύμα που ενδεχομένως να υπάρξει το επόμενο διάστημα από χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Προφανώς θα πρέπει ταυτόχρονα να σταματήσουν και οι κυβερνητικές παραφωνίες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με το θέμα του Έβρου.

Την ίδια στιγμή μάλλον δεν είναι τυχαία και η σημερινή επίσκεψη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στιον Έβρο για να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη και να μιλήσει για την ενίσχυση των συνόρων με 400 αστυνομικούς.

Όπως δήλωσε άλλωστε από την Αλεξανδρούπολη: «Με απόλυτη ψυχραιμία, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας, διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας. Θα κατασκευάσουμε το φράχτη μας στη βάση των συμφερόντων της χώρας …. Οι φύλακες είναι εδώ, η FRONTEX είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής όσο η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί μαζί με τους κατοίκους της περιοχής», διαβεβαίωσε από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Διευκρίνισε ακόμα ότι η σημερινή παρουσία του στο Νομό «Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του πρωθυπουργού, υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία. Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί υπηρετούμε ένα σχέδιο, δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς, η ασφάλειά μας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στον Έβρο «χτυπάει η καρδιά της πατρίδας, εδώ φυλάσσονται σύνορα, συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων, σε καθημερινή βάση. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, καμία ολιγωρία και χρειάζεται πάντα ν’ αποφεύγουμε τον εφησυχασμό».

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μιλώντας για τον Έβρο τόνισε ότι «Ο φράχτης είναι απολύτως επί του ελληνικού εδάφους. Πέραν αμφιβολίας επί του ελληνικού εδάφους. Και με χώρο, μεταξύ του ορίου της χώρας και του φράχτη. Υπάρχει δηλαδή και κομμάτι ασφαλείας μπροστά από το φράχτη προς τα σύνορα. Έτσι ήταν πάντα. Το ήδη κατασκευασθέν κομμάτι έτσι ήταν».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρικές σχέσεις τις χαρακτήρισε ότι είναι “κρύο και ζεστό” και τόνισε συγκεκριμένα:« Περνάμε από την κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση. Η χώρα μας επιθυμεί πάντοτε την αποκλιμάκωση. Επιθυμεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη χείρα φιλίας, αλλά μέσα σε ποιο πλαίσιο; Να είμαστε συνεννοημένοι. Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εφόσον, η Τουρκία θέλει να συναντηθούμε σε αυτό το επίπεδο, σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη και πάντοτε πρόθυμη. Πράγματι, υπάρχουν ορισμένες μέρες που η κατάσταση φαίνεται αποκλιμακούμενη. Δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχουν παραβιάσεις. Υπάρχουν άλλες μέρες που δεν προλαβαίνουμε να μετράμε. Υπάρχουν μέρες που οι Τούρκοι επίσημοι δηλώνουν πράγματα, τα οποία είναι παντελώς απαράδεκτα. Η χώρα μας μένει σταθερή -και οφείλω να πω σε μακρά σειρά κυβερνήσεων- στην αναφορά της πάντοτε στο διεθνές δίκαιο. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Απαντώντας εάν θα επαναληφθεί η προσπάθεια της Τουρκίας στον Έβρο σημείωσε:« Έχουμε, δυστυχώς, δηλώσεις Τούρκων επισήμων, οι οποίοι λένε ότι μόλις τελειώσει η περίοδος του κορονοϊού, οι άνθρωποι δεν θα εμποδιστούν από την Τουρκία. Όταν ακούτε από την πλευρά της Τουρκίας να λέει δεν θα εμποδιστούν, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε το υπονοούμενο. Το έχουμε ζήσει άλλωστε. Άρα λοιπόν, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Είμαστε πάντοτε μετρημένοι, αλλά πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας και, ούτως ή άλλως, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, εγώ έχω αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση στο Συμβούλιο Υπουργών. Θα προστατεύσουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ :https://armynow.gr