13.3 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Άρθρο του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Χαρδαλιά στο περιοδικό “ENERGIZING GREECE”

Άρθρο του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Χαρδαλιά στο περιοδικό “ENERGIZING GREECE”

Ένοπλες Δυνάμεις: Εγγυητής της ασφάλειας και πυλώνας προόδου και ευημερίας της Χώρας

Το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα αστάθειας, υψηλής αλληλεξάρτησης και εύθραυστων ισορροπιών, εμπεριέχοντας πιεστικές προκλήσεις, όπως πολεμικές συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, θρησκευτικό φονταμενταλισμό, διεθνή τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, κυβερνοεπιθέσεις και όπλα μαζικής καταστροφής.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, η παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στη Συρία, η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη και την Ουκρανία και οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις που μαίνονται στον ευρύτερο γεωγραφικό περίγυρο της χώρας, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό-στρατιωτικό τοπίο.

Στο εύθραυστο αυτό περιβάλλον, η χώρα μας έχει αναλάβει κεντρικό σταθεροποιητικό ρόλο, με στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών συμφερόντων της, σε στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τους υπολοίπους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της.

Με ολιστικό στρατηγικό σχεδιασμό, η Ελλάδα διεκδικεί πλέον σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εφαρμόζοντας τις αναγκαίες εκείνες πολιτικές, που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, προς όφελος της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και εν τέλει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η χώρα δεν θυμίζει σε τίποτα τη χώρα της εσωστρέφειας, των μνημονίων και της απαξίωσης της περασμένης δεκαετίας. Δεν αποτελεί πλέον την προβληματική χώρα που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η εικόνα της στο εξωτερικό έχει αλλάξει, το κύρος της έχει ενισχυθεί και συνιστά αναμφίβολα, μια χώρα ανεξάρτητη και ασφαλή, που έχει επιστρέψει δυναμικά στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού οράματος, φιλοδοξώντας να καταστεί υπόδειγμα ανάπτυξης και προόδου.

Η αξιόπιστη εξωτερική της πολιτική και οι επιδόσεις της στη οικονομία, συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας στην οποία πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, γεγονός που της επιτρέπει να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, εμφανίζοντας σε όλους τους τομείς, τις πλέον ανταγωνιστικές επιδόσεις μεταξύ των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα σήμερα, είναι αναμφίβολα ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά, δημιουργώντας σταθερές συμμαχίες, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωπολιτικού της αποτυπώματος και την ανάδειξή της σε πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσω των αμυντικών συμφωνιών, φιλοδοξεί στην αποτροπή προκλητικών ενεργειών, απειλών χρήσης στρατιωτικής ισχύος, ανυπόστατων θεωριών για διεκδίκηση χερσαίου ή θαλάσσιου χώρου και αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων, συμπεριφορών που συνιστούν κατάφορη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Όραμα και ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή της Πατρίδας, συνιστά η δημιουργία ενός υγιούς, σταθερού και ασφαλούς γεωπολιτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο θα εδράζονται η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ανάπτυξη που οδηγεί αναμφίβολα στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το παραπάνω πλαίσιο ασφάλειας, μπορούν να εγγυηθούν ανεπιφύλακτα οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, μπορούν να αποτελέσουν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος της Πατρίδας, συνθέτοντας έναν ενιαίο και αδιαπέραστο ιστό σε γη, θάλασσα και αέρα, αποτρέποντας οποιαδήποτε αναβίωση αναθεωρητικών οραμάτων και μεγαλοϊδεατισμών.