13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΕπίσκεψη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε 700 ΣΕ και 441 ΑΒΥΥ

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε 700 ΣΕ και 441 ΑΒΥΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, πραγματοποίησε σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020, διαδοχικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου στον Πειραιά και της 441 Αποθήκης Βάσεως Υγειονομικού Υλικού στην Αθήνα.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικώς για τις παραγωγικές δυνατότητες και τις ανάγκες παραγωγής και προώθησης που έχουν καλύψει τα Στρατιωτικό Εργοστάσια τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο πλαίσιο αντιμετωπίσεως του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19”.

Μετά το πέρας της επισκέψεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είχα την ευκαιρία μαζί με τον Υφυπουργό, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό Στρατού να επισκεφθούμε την παραγωγική υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά αφενός στην παραγωγή αντισηπτικού υλικού, υγρών καθαριστικών σαπουνιών και άλλων υλικών, εδώ στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού στην Αθήνα και αφετέρου στο 700 ΣΕ, το εργοστάσιο Ένδυσης και Υπόδησης στην Δραπετσώνα, που παράγει σήμερα μεταξύ άλλων και τις υγειονομικές μάσκες που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ευρύτερα τις ανάγκες του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.

Η εικόνα ήταν εντυπωσιακή και στα δυο στοιχεία των παραγωγικών υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό το επίπεδο. Ιδίως εδώ στην 441 ΑΒΥΥ όπου παρασκευάζονται αντισηπτικά σε ατομικές, αλλά και σε μεγαλύτερες συσκευασίες και διανέμονται σε όλες τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλη την Επικράτεια, ακόμα και ατομικές συσκευασίες για να διατεθούν στους νεοσύλλεκτους Οπλίτες. Το αποτέλεσμα  ασφαλώς είναι πάρα πολύ ευχάριστο.

Το προσωπικό, πραγματικά, υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Επιστήμονες με θαυμάσια προσόντα επιστημονικής συγκρότησης δουλεύουν σε βάρδιες, πολύ εντατικά για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και των υπολοίπων, εκείνων που χρειάζονται το υλικό που παράγει εδώ ο Ελληνικός Στρατός.

Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους. Ασφαλώς στους Διοικητές των Μονάδων αυτών, που συντονίζουν όλο αυτό το μεγάλο έργο. Να τονίσω ότι όπως πάντοτε οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται με τρόπο θα έλεγα ηχηρό και έντονο δίπλα στην κοινωνία σε όσες δύσκολες δοκιμασίες αντιμετωπίζει. Επομένως αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο στην κάλυψη των αναγκών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καλύπτονται στον απόλυτο βαθμό και συνεχίζεται η προσπάθεια, εντατικοποιείται. Αφορά και στο σύνολο της κοινωνίας που καλό είναι να αισθάνεται -και νομίζω το αισθάνεται απόλυτα- ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ και στηρίζουν με τη μεγάλη προσπάθεια τους, την ευσυνειδησία τους, τον επαγγελματισμό τους και φυσικά την αποτελεσματικότητα τους. Συγχαρητήρια σε όλους!».

Ο Υπουργός απάντησε επίσης και σε ερωτήσεις που δέχθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ μιας και βρισκόμαστε σε υγειονομικό εργαστήριο θα ήθελα να μας εξηγήσετε, με δυο κουβέντες, γι΄ αυτές τις πληροφορίες οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, όταν ανάμεσα στους μετανάστες, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Μικράς Ασίας ορισμένοι νοσούν από τον ιό ο οποίος έχει μετατραπεί σε πανδημία σε όλη την υφήλιο…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη κι αν δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση για μετανάστες, οι οποίοι πιθανώς έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει -μάλλον προκύπτει πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας- σοβαρό πρόβλημα με τον κορωνοϊό στο εσωτερικό της.

Ακόμη, λοιπόν, και να μην υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταξύ των μεταναστών που έχουν σκοπό να προωθηθούν στα δικά μας εδάφη, είτε μέσω των θαλασσίων συνόρων, είτε μέσω των χερσαίων. Αυτό το σενάριο θα έλεγα ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στον Έβρο. Πάλι θα ήταν εύλογο να πιθανολογήσει κανείς ότι σε αυτό τον πληθυσμό πιθανώς να υπάρχουν και ασθενείς από τον κορωνοϊό.

Επομένως, κάνουμε το σχεδιασμό μας, αναλύουμε τις πληροφορίες και τις επεξεργαζόμαστε, αλλά και εργαζόμαστε να βρούμε τη λύση στο πρόβλημα, το όποιο προσλαμβάνει επιπλέον ανησυχητική υγειονομική διάσταση λόγω του κορωνοϊού.

Αυτό που κάναμε πριν θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τώρα. Δηλαδή να βγάζουμε προς τα έξω τις εντολές και οδηγίες προς το προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά και κατ’ επέκταση της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, για αποτροπή όλων αυτών που προσπαθούν στην ουσία να παραβιάσουν τα Εθνικά μας σύνορα και να εισέλθουν παράνομα στα εδάφη μας. Αυτό λοιπόν που συνέβαινε μέχρι τώρα, εξακολουθεί να συμβαίνει.

Ο συναγερμός δεν έχει λήξει! Όπως έχω τονίσει πάρα πολλές φορές επανειλημμένως, η συνεργασία στο εσωτερικό του Υπουργείου με την Πολιτική ηγεσία -τον Υφυπουργό που είναι εδώ κοντά μας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά κατ’ επέκταση και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα με το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα.

Νομίζω ότι αποδίδει. Απέδωσε αποδεδειγμένα κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και η προσπάθεια συνεχίζεται, χωρίς θα έλεγα να χάσουμε ένα βήμα από το βηματισμό μας.

Το ζητούμενο είναι το ίδιο! Η Ελλάδα να προστατεύσει με κάθε τρόπο, ένα βασικό δικαίωμα στο πλαίσιο της Εθνικής κυριαρχίας της, που δεν είναι άλλο από το απαραβίαστο των συνόρων μας. Οι οδηγίες είναι σαφείς! Η εντολή έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό κατόπιν εισηγήσεων μας και εκτενούς συζήτησης του προβλήματος κι έτσι πάμε από εδώ και πέρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ: Άρα είναι δυο τα κύρια μέτωπα. Ο κορωνοϊός στο εσωτερικό με τα όσα συμβαίνουν -καλυτερεύει και ο καιρός- και βέβαια το μέτωπο στα σύνορα..

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι βρισκόμαστε, ίσως, στην πιο κρίσιμη καμπή της προσπάθειας του αγώνα για να καμφθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας.

Μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει πάρα πολύ καλά! Θα ήταν κρίμα τώρα είτε επειδή μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα, είτε επειδή βελτιώνεται ο καιρός -άρα το δέλεαρ για να βρεθεί κάνεις έξω, να είναι χαμένος κόπος η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει όλος ο κόσμος, είναι αυτό που σε γενικές γραμμές και σε πολύ ικανοποιητικό ποσοστό έχει κάνει και μέχρι τώρα. Να κάνει υπομονή να επιδείξει αυτοκυριαρχία και αυτοσυγκράτηση έτσι ώστε να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση πάλι αποδεδειγμένα με επιτυχία, εγκαίρως όσο αυστηρά κι αν ήταν, ώστε να περιορίσει την διασπορά του ιού. Επομένως λίγη υπομονή ακόμα.

Το καλοκαίρι είναι επί θύραις, η άνοιξη έχει μπει αλλά για να απολαύσουμε το καλοκαίρι, όπου πιθανότατα θα έχει αποφασιστεί η χαλάρωση αυτών των μέτρων περιορισμού, θα πρέπει σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή να κρατήσουμε και να αυτοπεριοριστούμε.

Όλοι αυτοί που αποφασίζουν για αυτά τα μέτρα, δεν το κάνουν γιατί έχουν κάποια τιμωρητική διάθεση ή κανένα απωθημένο να καταναγκάζουν τον κόσμο σε περιορισμό της ελευθερίας του, αλλά γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτεί ο πληθυσμός. Να προστατευθούμε δηλαδή εμείς οι ίδιοι, να προστατευθούν οι δικοί μας άνθρωποι και να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο, παράλληλα διασφαλίζοντας το αγαθό της δημόσιας υγείας – αλλά μην το ξεχνάμε – και της ανθρώπινης ζωής.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός και καλό είναι μιας και φτάσαμε ως εδώ να κάνουμε ότι πρέπει, ώστε να έχουμε και το καλό αποτέλεσμα. Λίγο έμεινε!».