<
13.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΔ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΔ

Άρθρο του Ταξίαρχου ε.α Παναγιώτη Γερογλή

Οι εκάστοτε ετήσιες  κρίσεις στις ΕΔ και ΣΑ, είναι μια δύσκολη διαδικασία για όλους, κρίνοντες και κρινόμενους!!..

Δυστυχώς αυτές, παρότι θα έπρεπε να είναι, πλήρως αντικειμενικές, αδιάβλητες και διαφανείς, συνεχίζουν να παραμένουν σε σχετική αμφισβήτηση , επιδεχόμενες αναντίλεκτα βελτιώσεων, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα (τα οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναπάντητα), μαζί με πικρία και απογοήτευση, όχι μόνο από τους δυσμενώς κριθέντες και αποστρατευθέντες, αλλά και από το λοιπό εν ενεργεία προσωπικό των ΕΔ συνολικότερα, το  οποίο παραμένει  ο πιο σκληρός μα και αντικειμενικός κριτής..!!

Δυστυχώς η πανάξια και αντρίκια παραίτηση του κ. ΑΓΕΣ Στγου  Ζιαζιά προ ολίγων ετών, επιβεβαίωσε τα ανωτέρω, με τον πλέον αδιάψευστο και κατηγορηματικό τρόπο!!..άλλαξε όμως πραγματικά κάτι από τότε??..δυστυχώς, ελάχιστα έχουν αλλάξει!!..

Και η αναγκαιότητα  για τη δημιουργία ενός  ξεκάθαρου και απολύτως διαφανούς θεσμικού πλαισίου, κατοχυρωμένου νομικά με αντίστοιχες πρόνοιες, προβλέψεις και συνέπειες για τη μη τυχόν τήρησή του από τα αρμόδια και μόνο προς τούτο όργανα (ΣΑΓΕ και Αν. Συμβούλια των Κλάδων), δεικνύει επιτακτικά ότι η θεσμοθέτησή του, είναι  πιο απαραίτητη από ποτέ !!…

Με τον τρόπο αυτό, και οι κρίνοντες θα μπορούν να αποκρούσουν αποτελεσματικά τις όποιες πιέσεις, από όποιο χώρο και αν προέρχονται, οι κρινόμενοι δε, θα κρίνονται αποκλειστικά και μόνο από την μακρόχρονη πορεία τους στο χώρο των ΕΔ, τις επιδόσεις, το έργο τους, τις πρωτοβουλίες τους,  τους χειρισμούς τους.. Και όχι από δημόσιες σχέσεις – γνωριμίες, κάθε είδους πιθανές συναλλαγές  με κάθε πιθανής λογής πολιτικούς, ή και θρησκευτικούς άρχοντες, όπως και κάθε άλλης φύσης αξιωματούχους και παράγοντες..!!

Ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο σίγουρα θα εμπεριέχει όλα τα  απαραίτητα αντικειμενικά στοιχεία, όπως  αξιολογήσεις, βαθμολογίες, επιδόσεις, πρωτοβουλίες, πρόσθετες εκπαιδεύσεις, πανεπιστημιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους οπωσδήποτε συναφών με το αντικείμενο, επιχειρησιακή εμπειρία, ανάπτυξη σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και εμπόλεμες ζώνες,  και πολλά άλλα στοιχεία μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης ! Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει να συμπεριλάβει και καινοτόμα στοιχεία, όπως αυτά της αυταξιολόγησης, της παράλληλης αξιολόγησης, της αξιολόγησης εκ μέρους των υφισταμένων, αλλά και  συνέντευξη ενώπιον επιτροπής !

Η συμπερίληψη όλων των υπόψη στοιχείων,  θα δώσει την τελική,  σωστή, πλήρη και αντικειμενική  εικόνα του αξιολογούμενου, είτε προς εξέλιξη του σε ανώτατο Αξκο, Ταξχο, Υπστγο, Αντγο, (και αντιστοίχους των λοιπών Κλάδων και ΣΑ), ή  θα τον κρατήσει χαμηλότερα..!! 

Με τον τρόπο αυτό τα στελέχη θα γνωρίζουν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους (career path), ποια στοιχεία θα πρέπει να βελτιώσουν, ποιες ικανότητες θα πρέπει να αναπτύξουν  και να προσθέσουν στις ήδη υπάρχουσες,  εάν και εφόσον θέλουν να προχωρήσουν με αξιώσεις προς την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας, η οποία ούτως ή άλλως δεν τους χωρά όλους..!!

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι με τον τρόπο αυτό, στις ΕΔ, θα συνεχίζουν  οι πραγματικά καλύτεροι, ικανότεροι, οι πραγματικά άξιοι !!…Παράλληλα,  με την ανωτέρω θεσμοθέτηση θα εδραιωθεί πλήρως το αίσθημα της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης προς τη διαδικασία των κρίσεων και την Ανώτατη Στρατιωτική Ηγεσία, όχι μόνο από τους κρινόμενους, αλλά και από το σύνολο του προσωπικού !…

Μια τέτοια  σύγχρονη, αντικειμενική, πλήρως αδιάβλητη επιλογική διαδικασία, θα δώσει ελάχιστο έως και μηδενικό χώρο για έκφραση πικρίας και απογοήτευσης (..αφού το κάθε στέλεχος είχε πάνω από τριάντα χρόνια μπροστά του να “χτίσει” τον καλύτερο και καταλληλότερο εαυτό του ώστε να είναι ανταγωνιστικός σε αυτή τη διαδικασία), θα δώσει μηδενικό χώρο έκφρασης σε κάθε μορφή “πιέσεων¨, θα κινητροδοτήσει το προσωπικό στη διαρκή αυτοβελτίωση του μέσω της ευγενούς και καθόλα αποδεκτής άμιλλας, θα απομακρύνει το προσωπικό από την αναζήτηση “γνωριμιών” και κάθε είδους “μέσων” και “διαμεσολαβητών”, θα επαυξήσει σε πληρέστερη μορφή το αίσθημα δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης προς  την Ηγεσία, και βέβαια θα εξασφαλίσει ότι οι καλύτεροι όντως βρίσκονται στις παρυφές και στο δρόμο προς την κορυφή της πυραμίδας, με τα αντίστοιχα οφέλη για τη λειτουργία, το έργο και το μέλλον των ΕΔ ..!!

Διευκρινίζω δε, ότι σε καμία περίπτωση, η υπόψη πρόταση δεν αποτελεί μομφή προς την παρούσα ηγεσία των Κλάδων των ΕΔ, είτε αιχμή προς την κρίση και την προσωπικότητα τους !..Το αντίθετο μάλιστα ! Είναι όμως ευκαιρία, μέσω του θεσμικού τους κύρους και της άρτιας υπηρέτησης   και προσωπικότητάς τους στις υπόψη θέσεις, να οχυρώσουν θεσμικά και με ενιαίο τρόπο την εν λόγω απαραίτητη διαδικασία, πέρα από  τα εκάστοτε πρόσωπα που θα εναλλάσσονται στο μέλλον!!..

Υ.Γ. : εν όψει των κρίσεων, τις καλύτερες ευχές μου για τον πολιτικό-ιδιωτικό βίο που θα διάγουν προς τους  μη συνεχίζοντες,  καθώς και τις καλύτερες ευχές μου σε όσους θα συνεχίσουν να προσφέρουν από κάθε θέση, για το καλό και την επιτυχία των Ελληνικών όπλων και των ΕΔ και ΣΑ , συνολικότερα !!Υ.Γ.2 : Το δικό μου μεγάλο ευχαριστώ, το έχω εκφράσει όπως παρακάτω,  προσπαθώντας να «χωρέσω» 33 χρόνια σε 8′ .., ιδιαιτερα υπερήφανος και με αίσθημα πληρότητας  για την τιμή που είχα  να υπηρετήσω τις Ελληνικές ΕΔ !!