13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕπιπλέον ελληνικές ειδικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Επιπλέον ελληνικές ειδικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η Ελλάδα ενισχύει τις περιπολίες της στον Έβρο προκειμένου να αποτρέψει μια αυξανόμενη ροή μεταναστών από τη γειτονική Τουρκία, φοβούμενη ότι στο πλαίσιο της τρέχουσας έντασης, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει ως όπλα τους μετανάστες και πρόσφυγες για να δημιουργήσει μια επιπλέον κρίση, αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του αμερικανικού δικτύου.

Τα παραπάνω αναφέρει η δημοσιογράφος Anthee Carassava, ανταποκρίτρια της «Φωνής της Αμερικής» (VoA).

Πέραν του Έβρου, επιπλέον ειδικές δυνάμεις αναπτύσσονται και στο Αιγαίο προκειμένου να σταματήσουν τα θαλάσσια παράνομα περάσματα μεταναστών, καθώς μάλιστα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν διπλασιασμό των παράνομων αφίξεων στην Ελλάδα από την Τουρκία, μέσα στον τελευταίο μήνα.

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ο οποίος τονίζει:

«Θέλουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών.

»Κάθε απόπειρα εργαλειοποίησης του πόνου των προσφύγων για γεωπολιτικά συμφέροντα, δεν θα γίνει ανεκτή».

Η ενίσχυση των συνόρων από την Ελλάδα έπεται σειράς αναφορών στα ΜΜΕ περί απομάκρυνσης 40 τουρκικών τανκς από τη Συρία και μετακίνησής τους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, σημειώνεται στο δημοσίευμα και μεταφέρονται εκτιμήσεις του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Κώστα Λάβδα, ο οποίος δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο.

Πιθανώς να πρόκειται για απλή εναλλαγή δυνάμεων, διότι η Τουρκία έχει αρκετά στρατιωτικά μέτωπα ανοιχτά, σχολιάζει ο Καθηγητής, ωστόσο προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία έχει επανειλημμένα δείξει ότι θέλει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο σε σχέση με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου και η Ελλάδα, μπορεί να θέλει να το αποφύγει, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμη γι’αυτό.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί επικίνδυνα τον τελευταίο μήνα, σχολιάζει η δημοσιογράφος και μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η Ελλάδα αναζήτησε καταφύγιο στον ΟΗΕ, όπου υπέβαλε ογκώδες ντοσιέ με τις θεωρούμενες παραβιάσεις από την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έδωσαν κάποια απάντηση, προσθέτει.

ΠΗΓΗ: https://www.tribune.gr