13.3 C
Athens
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ ΕΚΤΑΚΤΟ: Κρούσμα κορωνοϊού στο στρατόπεδο Προκοπίδη;

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κρούσμα κορωνοϊού στο στρατόπεδο Προκοπίδη;

Σύμφωνα με πληροφορίες του fastnews.gr , κρούσμα κορωνοϊού βρέθηκε στο στρατόπεδο Προκοπίδη στην 507Μ/ΚΤΠ.


Όπως ενημέρωσε στρατεύσιμος, το κρούσμα βρέθηκε στον πρώτο λόχο ενώ στο ίδιο κτήριο συστεγάζονται άλλοι δύο. 

Στους ίδιους θαλάμους συστεγάζονται και κοιμούνται 20 άτομα ταυτόχρονα κάτι που όπως καταλαβαίνουμε είναι μια ωρολογιακή βόμβα υγειονομικής φύσης.

Σύφωνα με τον στρατεύσιμο η κατάσταση είναι οριακή. 

Όπως είχε επισημανθει και σε προγενέστερο χρόνο:

Πριν από λίγες ημέρες το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του Covid-19, αναστέλλεται η χορήγηση άδειας ορκωμοσίας στους νεοσύλλεκτους. Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε χορήγηση άδειας ορκωμοσίας μεγαλύτερης διάρκειας, 15 ημερών, προκειμένου να υπάρξει σχετική αποσυμφόρηση των κέντρων εκπαίδευσης. Παράλληλα, έχουν επίσης κοπεί οι έξοδοι και οι κανονικές άδειες, ακόμη και στρατεύσιμων οι οποίοι απέχουν λίγες εβδομάδες από την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Όλα τα ανωτέρω φαντάζουν ως ένα βαθμό σύμφωνα με τους γενικότερους περιορισμούς που έχουν τεθεί, με στόχο την προστασία και των ίδιων των στρατεύσιμων. Ωστόσο, γονείς και στρατεύσιμοι εκφράζουν ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης εντός των στρατοπέδων και κυρίως, στρατοπέδων τα οποία δεν βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές όπου βεβαίως οι συνθήκες και οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.

Γονείς και στρατεύσιμοι εδώ και μέρες, ζητούν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, τόσο για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων, τουλάχιστον αυτών τα οποία δεν βρίσκονται στη μεθόριο, όσο και για την ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, ζητούν:

– Να υπάρξουν μέτρα αποσυμφόρησης, όπως για παράδειγμα, η εκ περιτροπής και ανά βδομάδα ή δεκαήμερο, απομάκρυνση μέρους των στρατεύσιμων οι οποίοι να μένουν σε αυτοπεριορισμό και σε συνθήκες επιφυλακής, στα σπίτια τους. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και τήρησης των μέτρων τα οποία έχει προταθεί και ήδη εφαρμόζονται για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

– Στο πλαίσιο αυτό θα συνέβαλε η χορήγηση των αδειών ορκωμοσίας, αλλά και απόλυσης και η μετακίνηση των στρατεύσιμων προς τις κατοικίες τους να γίνει με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία.

– Να υπάρξει μέριμνα ώστε όσοι μόνιμοι, στρατιωτικοί ή διοικητικό προσωπικό, εξέρχονται καθημερινά από τα στρατόπεδα, να μην έρχονται σε επαφή με τους στρατεύσιμους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού από τυχόν φορέα της νόσου.

– Να ενισχυθεί περαιτέρω η τροφοδοσία σε υλικά ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, σαπούνια, γάντια κ.λπ.) ώστε να υπάρχει επάρκεια.

– Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους στους οποίους διαμένουν και δραστηριοποιούνται οι στρατεύσιμοι καθώς και οι εργαζόμενοι στα στρατόπεδα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι:

1. Την ίδια ώρα που οι στρατεύσιμοι έχουν ουσιαστικά τεθεί σε καραντίνα, οι μόνιμοι στις ένοπλες δυνάμεις, στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό, μπαινοβγαίνουν καθημερινά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η καραντίνα είναι διάτρητη και εξαιρετικά επισφαλής.

2. Σε πολλά στρατόπεδα εξακολουθούν οι φαντάροι να κοιμούνται σε θαλάμους των τριάντα και σαράντα ατόμων, σε κουκέτες οι οποίες δεν απέχουν μεταξύ τους παρά μερικές δεκάδες εκατοστά, την ώρα που απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους. “Είμαστε σαράντα άτομα σε έναν θάλαμο ογδόντα τετραγωνικών” αναφέρει σε ανάρτησή του φαντάρος ο οποίος υπηρετεί σε στρατόπεδο πλησίον της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μετά την αναστολή αδειών και εξόδων, ο συγχρωτισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.

3. Οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες, ντουζιέρες) είναι ως γνωστόν λιγοστοί και εάν, σε κανονικές συνθήκες, αυτό συνεπαγόταν απλώς κάποια ταλαιπωρία, υπό τις παρούσες συνθήκες εγκυμονεί κινδύνους. Φαντάρος ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει σε ανάρτησή του ότι “έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερις τουαλέτες και πέντε ντουζιέρες για περίπου 150 άτομα, καθώς χρησιμοποιούνται από 2 μονάδες”.

4. Υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές για ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας όπως σαπούνια, αντισηπτικά, γάντια, αλλά και για απολυμάνσεις οι οποίες έγιναν μια φορά στην αρχή και έκτοτε ουδέν.

5. Συνθήκες συνωστισμού παρατηρούνται και κατά την ώρα τις σίτισης. Σε αρκετά στρατόπεδα ωστόσο, έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο γεγονός, που όπως αναφέρουν φαντάροι, οδηγεί σε μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία.

Το Fastnews.gr επανειλημμένα προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιον υπεύθυνο τόσο στο ΓΕΕΘΑ όσο και στην 34 ταξιαρχία για να επιβεβαιώσει τη πληροφορία μας, χωρίς επιτυχία. Θεωρούμε αδιανόητο στην εποχή που ζούμε και στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διανύει ο κόσμος και η χώρα μας, να μην μπορείς να επικοινωνήσεις αρμοδίως για κάτι τόσο σοβαρό όσο η υγεία των στρατευσίμων.

πηγές: εν ενεργεία στρατεύσιμος – voria.gr

ΠΗΓΗ: https://fastnews.gr/ektakto-krousma-koronoiou-sto-stratopedo-prokopidi-assiros/